Mantra Meditasyonları ile Sesin Şifası
Geçmişe takılı kalmak, zihinde sürekli geleceği planlamak, bir yere yetişme çabası, kendine koyulan hedeflere hızlıca ulaşabilme kaygısı, stres, yorgunluk, korku, öfke ve negatif gibi gözüken nice duygular ve durumlar… Hayatımızın günlük akışında çok tanıdık gelen haller değil mi?
Gününü bu şekilde geçiren kişinin, gün içinde ya da gün sonunda, kendini hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorgun hissetmesi kaçınılmaz bir durumdur. Bu durumların döngü halinde tekrar etmesi ise kronik yorgunluk, kronik stres, anksiyete, gerginlik, hayattan zevk alamama gibi duyguların yaşanmasına ve beraberinde bir çok hastalığa neden olabilir. En önemlisi, günümüzde de önemi sık sık vurgulanmaya başlayan “beden-zihin-ruh bütünlüğü” üzerinde birçok olumsuz etkiye sebep olabilir.
Beden, zihin ve ruh bütünlüğünü sağlamanın ve dengede tutmanın en etkili yollarından biri meditasyon pratiği yapmaktır. Meditasyon ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda, meditasyonun depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıkların iyileşmesinde, kişinin odak, konsantrasyon ve stres yönetiminin gelişmesinde, yaratıcılığın artmasında, kalp atışınınve kan basıncının düşmesinde, DNA bazında dönüşümlerin gerçekleşmesinde, beyin kimyasallarının dengelenmesinde, hafızanın gelişmesinde ve daha bir çok alanda olumlu rol oynadığı görülmüştür.
Meditasyon düzenli aralıklarla uygulanırsa, duyguları ve döngüleri dönüştürmek, çocukluktan ya da daha eskilerden gelen travmaları şifalandırmak, olası hastalıkların önüne geçmek ve bağımlılıklardan özgürleşmek mümkündür. Aynı zamanda, ruhsal alanda da mantraların kişinin çözümlenmemiş karmalarını dönüştürdüğü, bilgeliğini ve ilmini açığa çıkarttığı ve kendini gerçekleştirmeye giden kapıları açtığı bilinir.
Bir çoğumuzun meditasyon ile ilgili bir çok bilgisi olmasına rağmen; meditasyon tekniklerinin çeşitliliğinden dolayı hangi meditasyonu yapacağını ya da nereden başlayacağını bilemeyebilir. Bu hali ben de deneyimledim. Mantra meditasyonu karşıma o dönemde çıktı. Mantra meditasyonu, meditasyonun en kolay uygulanan şekli olarak kabul edilir; çünkü zihin, mantra meditasyonu sırasında yalnızca mantraya odaklanır. Bu sayede düşüncelerin gelip gitmesine şahitlik etmek kolaylaşır. Mantra meditasyonunun kökleri yaklaşık 3500 seneye dayanıyor.
‘Mantra’ kelimesi iki farklı Sanskritçe kelimeden türemiştir: ‘manas’ ve ‘tra’. ‘Manas’ kelimesi ‘zihin’, ‘tra’ kelimesi de ‘araç’ olarak tanımlanır. Bu iki kelimeye bir bütün olarak bakınca ‘zihin için araç, zihnin aracı’ anlamına geldiğini anlayabiliriz.
“Mantra, düşüncelerimize, duygularımıza ve en yüksek niyetimize dikkatle odaklandığımız bir ses titreşimidir.” – Girish
“Zamanla mantralardaki titreşim bilincinizin derinliklerine batar ve sonunda varlığını enerji olarak hissetmenize yardımcı olur - her birimizin içinde çalışan, bizi daha derin farkındalık durumlarına taşıyan güçlü, ancak ince bir kuvvet.” - Sally Kempton
Mantralar çok çeşitlidir. Her amaca hizmet eden bir mantra bulmak mümkündür. Kişi, kendine iyi gelen mantrayı, ihtiyacı ve niyeti doğrultusunda bulabilir. Mantralar, dünyevi niyetlerin gerçekleşmesi, hastalıkların iyileşmesi, çakraların dengelenmesi, ruhsal gelişim, Tanrısallığı hatırlama gibi birçok özgül alanda kullanılabilir.
Mantra meditasyonlarında derinleştikçe;
Zihnin işkenceci halini hizmet eder bir hale dönüştürmek mümkün,
Zihni ve çalışma mekanizmasını anlamak mümkün,
Düşüncelerin içinde kaybolmadan onları yalnızca gözlemlemek mümkün,
Zihni dinginleştirmek, An’ın içinde huzuru ve sükûneti deneyimlemek mümkün,
Kendi içindeki şifa gücünü hissetmek ve fark etmek mümkün,
Sesin titreşimini ve şifasını hatırlamak mümkün,
Kendi varlığını, nefesini, An’ı hatırlamak mümkün...
Mantra Meditasyonu Nasıl Uygulanır?
1. Kişi, ihtiyacı doğrultusunda bir mantra seçer.
2. Meditasyon sırasında oturma kemikleri, omurga ve boyun hizalı ve dik bir şekilde oturulur, hafif bir çene kilidi uygulanabilir. Yatarak yapma tercih edilirse, uyuya kalmamak için dizler kırık ve ayak tabanları yer ile temas edecek şekilde bir duruş uygulanabilir.
3. Gözler kapatılır. Kapatmak tercih edilmez ise, yumuşak bakışlarla bir noktaya sabitlenir.
4. Mantra sessizce veya yüksek sesle tekrarlanır.
5. Mantraya nefes eşlik eder. Mantranın ritmine göre nefes ritmi de kendiliğinden oluşur.
6. Mantra bittikten sonra birkaç dakika sessizliğin sesinde kalınır, içeriye dönülür.
7. Kişi hazır olduğunda, kendi zamanında meditasyonu bitirir.
Mantraları uygularken tekrarın ve uygulanan gün sayısının artışı, meditasyonun etkisini ve gücünü de aynı oranda artırır. Fayda sağlamak ve değişimi gözlemlemek adına; aynı mantranın en az 21 gün uygulanması önerilir.
Comments